SE BILLEDERNE - Gregory Hamilton Miller og Janne Hieck fra Tolne Gjæstgivergaard fortalte børnene om den japanske dragekultur

MOSBJERG: I mandags mødte eleverne i 4. - 7. klasse på Vendsyssel Friskole i Mosbjerg ind til en ganske anderledes skoledag, end de er vant til. Der var lagt op til en kreativ dag, hvor diktater og regneopgaver var lagt på hylden. Anledningen var, at skolen havde inviteret den kendte keramiker, botaniker og antropolog Gregory Hamilton Miller og hans hustru, der også er keramiker, Janne Hieck fra Tolne Gjæstgivergaard til at fortælle børnene om den japanske dragekultur.

Drager mod det onde

Drager er et specielt fænomen, der blev indført i Japan af buddhistiske missionærer, der rejste fra Kina til Japan i Nara perioden år 794 e.Kr. Dragerne blev primært anvendt i forbindelse med religiøse handlinger og taksigelsesceremonier. De er lavet af papir og dekoreret med et ansigtet af en dæmon, der fungerer som en talisman mod det onde.

Foruden at fortælle eleverne historien om dragerne, viste Gregory og Janne også børnene, hvordan de selv laver en drage. Gregory havde medbragt alle materialer til dragefremstilling, og i løbet af et kort øjeblik var børnene helt opslugt af at lave en rigtig japansk drage, der blev fantasifuldt farvelagt. Det er ikke helt nemt at bygge en papirdrage og dekorere den med flotte og skræmmende japanske ansigter og figurer, men det lykkedes.

Dragehospital

Efter frokosten blev de hjemmebyggede drager afprøvet i praksis ude på sportspladsen. Her var tålmodighed også en dyd, hvis ikke dragerne og eleverne skulle vikles ind i de fine styringsliner. Gregory fik det hele afviklet på fornemste vis, og de få drager, der gik i stykker, blev hurtigt repareret af Janne Hieck, der havde oprettet et drage-hospital.

Dragefestival er en årlig tilbagevendende begivenhed i byen Shirone i Japan, hvor der konkurreres på største og bedst udsmykkede drage.

- At arbejde med fremmede kulturer og komme ud og se verden omkring os, er vigtig dannelse for vores elever. Foruden et fagligt opdrag skal vi udfordre eleverne på, hvem de er, og hvor de kommer fra. Vi er derfor altid interesseret i, og prioriterer dage som denne, siger skoleleder Mads Vejen.

På fredag får skolen besøg af en munk fra Japan, og han vil besøge de enkelte klasser. Skolen håber, at munken vil afsætte tid til at drikke en kop kaffe eller the med skoleleder Mads Vejen, der er meget nysgerrig efter at høre mere om japansk skolekultur.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...