Nordjyllands første og hidtil eneste Naturpark bliver indviet

TOLNE: På lørdag den 12. oktober er der folkefest i Tolne. Anledningen er indvielsen af Nordjyllands første og hidtil eneste Naturpark. Alle er inviteret med til indvielsen, hvor Hjørring Kommune, Friluftsrådet, Naturparkrådet, Tolne Gjæstgivergaard, Tolne Skovpavillon og Borgerforeningen sammen med øvrige frivillige foreninger i Tolne har tilrettelagt et storstilet program for dagen.

Inden det officielle program begynder, er der festlige folkevandringer til Skovpavillonen. Klokken 12 er der vandring i den nye Naturpark fra Landskabs- og Landbrugsmuseet i Mosbjerg til Skovpavillonen med naturvejleder Jakob Kofoed som guide. Han vil undervejs fortælle om naturen og landskabet. Turen er cirka 3 km lang, og efter indvielsen er der bustransport tilbage til museet.

En anden mulighed er at tage toget, som i gamle dage, til Tolne Station, og herfra er der klokken 13.16 vandring med flag og Sindal Brass Band i front til Skovpavillonen. Tog afgår fra Hjørring Station klokken 12.58. Tolne Gjæstgivergaard byder på kaffe til de, der kommer i god tid.

Klokken 14, når Folkevandringerne er ankommet til Tolne Skovpavillon, vil borgmester Arne Boelt og Helge Søgaard fra Friluftsrådet officielt indvie Naturpark Tolne. De, der ikke deltager i folkevandringerne, er selvfølgelig også velkommen til at deltage i festlighederne.

Efter de officielle taler er der masser af børne- og familievenlige aktiviteter som hestevognskørsel, orienteringsløb, bål for børn, gamle lege og fortællinger om skoven og landskabet. Madklubben ”De Rigtige Mænd - Kun de skarpeste knive” griller pølser, der kan købes for et mindre beløb.

Det er også i forbindelse med indvielsen, at alle med gode ideer til, hvordan Naturparken skal udvikle sig, kan indgå i nogle af de seks forskellige arbejdsgrupper: Natur, kulturarv, friluftsliv, erhverv, formidling og turisme, eller blot komme med ideer til arbejdsgrupperne.

Som noget nyt er der opstart på uddannelse af unge Naturpark Guider. Dette projekt er støttet af Nordea Fonden og sker i samarbejde med Hjørring Kommune og Friluftsrådet. Alle unge med interesse for natur og formidling opfordres til at komme og få flere oplysninger om dette spændende initiativ.

Klokken 16 er der afslutning ved formanden for Naturparkrådet Jørgen Bing.

Ideen om Naturpark Tolne startede for 10 år siden, hvor en initiativgruppe bestående af repræsentanter fra Friluftsrådet, Turisterhvervet, Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Ornitologisk Forening satte sig sammen for at gøre ide til handling. Det resulterede i et forprojekt med midler fra LAG-ordningen, hvor Jakob Kofoed blev udpeget som konsulent og i denne egenskab optog dialog med alle de centrale aktører i området for at vurdere stemningen. Siden da har beboere og erhverv i området været inddraget, og der har været en overvældende positiv interesse for projektet. En naturpark medfører ingen restriktioner, og tiltagene i Naturparkplanen baseres udelukkende på frivillige aftaler. Til gengæld er det en mærkningsordning, som er kendt både nationalt og internationalt, og som vil sætte Tolne området på landkortet og styrke både naturoplevelser, turisme og bosætning.

Den nye Naturpark Tolne strækker sig over 2.440 ha fra Eskær Skov i nord til Katsig bakker i syd, til Frederiksdal i vest og den gamle kyststrækning mod Skagen Odde i øst.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...