I dejligt efterårsvejr deltog omkring et halvt hundrede i Kræftens Bekæmpelses årlige gåtur til gavn for deltagernes sundhed og Kræftens Bekæmpelses livsvigtige arbejde. Turen gik i år til det imponerende landskab med høje bakker og dybe slugter omkring gårdene Højen og Bjørnager ved Mosbjerg.

Naturvejleder Jakob Kofoed bød de mange deltagere velkommen ved Laden på Landskabs- og landbrugsmuseet. Her fortalte han indledningsvis om området med det spændende kulturlandskab, som deltagerne skulle ud og gå i. Herefter gik turen mod Bjørnager, og undervejs var der stop, hvor Jakob Kofoed fortalte om de vilde planter og de forskellige svampearter, der lige nu er klar til at plukke, hvis man da lige ved, hvilke der er spiselige.

Han fortalte også om gravhøjene, der ligger langs hulvejen til Bjørnager. Der var ikke mange, der kendte til, hvorfor vores forfædre begravede deres døde slægtninge i pompøse gravhøje. Gravhøjene er begravelsespladser fra den tidligste bondestenalder til overgangen til kristen tid i slutningen af vikingetiden. Gravhøjen er som regel bygget af jord, tørv og sten over et gravsted, der kan indeholde flere grave. En gravhøjs størrelse og volumen, var datidens måde at vise rigdom på. Gravhøjene blev normalt placeret tæt på en hulvej, hovedvej, så de forbipasserende kunne se, at her var der mennesker, der havde overskud og råd til at bygge flotte gravhøje.

Turen fortsatte til Bjørnager, hvor deltagerne fik lejlighed til at se den store udstilling om landbrugsredskaber fra en svunden tid. Turen gik tilbage til Laden på Højen, hvor Kræftens Bekæmpelses bestyrelse var klar med frokosten bestående af kogte pølser med tilbehør og drikkevarer, som blev nydt i den hyggelige lade, hvor der var tændt op i pejsen.

Efter frokosten gik turen videre til langdyssen og jernaldergravene, hvor Jakob Kofoed fortalte om de udgravninger, som arkæologerne i tidens løb har foretaget. Dagen blev afsluttet ved Husmandsstedet, hvor der var lejlighed til at se, hvordan livet var omkring år 1900.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...