MOSBJERG: Vendsyssel Historiske Museum indbyder hele familien til en hyggelig dag med masser af frisk luft og motion, når kartoflerne skal graves op fra den sorte muld på Landbrugsmuseet i Mosbjerg onsdag den 17. oktober midt i skolernes efterårsferie.

Det er en aktivitet, der hvert år besøges af tusindvis af børn og voksne og med garanti giver sorte negle og trætte børn. Traditionen med efterårsferie i uge 42, i ældre tid kaldet kartoffelferie, stammer helt tilbage fra 1899, hvor ferien blev indført for at få en fælles uge, hvor børnene var væk fra skolen på éngang. Inden da var børnene på landet nemlig blot udeblevet fra undervisningen, når kartoflerne skulle tages op hjemme på gården.

Dagens aktiviteter begynder klokken 10.00, og traditionen tro styrter børnene nok ud på den 1 tønde land store mark med kartofler og samler kartofler på livet løs. Sidste år gravede børn og voksne 3,5 tons kartofler op i løbet af ganske kort tid. Foruden kartoffeloptagning er der et væld af andre aktiviteter. Klokken 10.30 fortæller museumsdirektør Anne Dorthe Holm om "Kartoflen gennem tiderne". Herefter går det slag i slag med "Tur med gartneren i æblelunden", "Vandretur i oldtidslandskabet", "En god historie ved den gnitrende pejs i Laden", hvor også Bilauget er til stede, og der er besøg i bigården.

Ved hytterne kan gæsterne få presset deres egne medbragte æbler og pærer til most, husk flasker til mosten! Der er skydning med kartoffelbøsser, kartoffeltryk i laden, gammeldags lege, bagning af snobrød over bål, tærskning med plejl, smagsprøver på gammeldags kartoffelretter i Husmandsstedet, smagsprøver på brød bagt af gamle melsorter og mange andre ting blandt andet en stor maskinudstilling, ponyridning, salg af grøntsager samt salg af kaffe, te, vand, kager og æbleskiver i Laden.

Til middag serveres der gammeldags bondemad i Laden. I år er menuen dansk bøf med bløde løg, sovs og kartofler, og til eftermad er der Vendsysselsk æblegrød. Eftermiddagen starter med efterårets sange ved Husmandsstedet, og aktiviteterne fortsætter indtil klokken 16.

Som noget nyt i år udstiller naturfotograf Jens Kranen flotte billeder fra den Vendsysselske natur.

Alle billeder til denne artikel er fra kartoffeldagen sidste år.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...