Studiet begynder i starten af februar, og vil inkludere mindst 20 atleter i alderen 18-40 år

HJØRRING: Et forskningsprojekt med et nyt vegansk sportsprodukt til moderat trænede cykelryttere og triatleter bliver præsenteret på et orienteringsmøde på sygehuset i Hjørring 21. januar klokken 17 i Skou Auditoriet.

Interesserede, som ønsker at tage del i projektet, samt forsøgsdeltagere inviteres til mødet i Hjørring.

Projektet kommer til at foregå på Regionshospital Nordjylland, Hjørring. Deltagerne møder ind tre gange i alt – til en screening/forundersøgelse, hvor man blandt andet skal udføre en VO2max test (konditest), og til to forsøgsdage, som hver består af to træningspas.

Forskningsprojektet er et samarbejde mellem Region Midtjylland, Aarhus Universitet og Center For Klinisk Forskning, Regionshospital Nordjylland. Formålet med studiet er at undersøge effekten af et nyt vegansk restitutionsprodukt på mandlige atleters restitution og efterfølgende performance, og sammenligne det med et kontrolprodukt på samme befolkningsgruppe.

Projektansvarlig er Lektor, PhD. Per Bendix Jeppesen fra Aarhus Universitet, Inst. for Klinisk Medicin, der tidligere har lavet flere videnskabelige studier i samarbejde med Hjørring Sygehus, blandt andet Grønsagsprojektet samt senest Rød Kløver projektet.

- I perioder med højintens træning er kosten et vigtigt aspekt i forhold til at optimere atleternes restitution, træningskvalitet og muskel adaptationer. Muskelglykogen er en essentiel energikilde under længerevarende aerobt arbejde af høj intensitet. Idet glykogen gendannelsen forløber relativt langsomt, kan det tage op mod 24 timer før udtømte glykogendepoter er fuldt gendannede, forklarer Per Bendix Jeppesen.

- En enkelt hård træningsseance kan være tilstrækkeligt til at udtømme musklernes glykogendepoter i sådan en grad, at præstationsevnen ved et efterfølgende træningspas forringes. Derudover kan udholdenhedstræning forårsage ændring i muskelstrukturen og ligeledes resultere i protein nedbrydning i musklerne, hvilket har vist sig at være øget, når glykogendepoterne i musklerne er udtømte. Dette kan være med til at resultere i en forringet restitution og efterfølgende præstationsevne.

På nuværende tidspunkt er der udviklet et nyt produkt i Danmark, som giver hurtig energi, samtidig med, at der sker en forlænget frigørelse af substrater, hvilket formodes at have flere positive effekter for atleters restitution og efterfølgende performance.

Studiet begynder i starten af februar, og vil samlet inkludere mindst 20 atleter i alderen 18-40 år, der skal fuldføre projektet. Projektet udføres som et cross-over studie - det vil sige, at såfremt forsøgsdeltagerne opfylder inklusionskriterierne, fordeles de tilfældigt ud i to forsøgsgrupper, der skal indtage interventions- og kontrolproduktet.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...