INTEGRATION: Sproget bygger bro til fællesskaber, lød det i talerne til nye flygtninge og familiesammenførte borgere til integrationsdagen

HJØRRING: Kommunens nye flygtninge og familiesammenførte borgere blev budt officielt velkommen af Integrationsrådet og viceborgmester Henrik Jørgensen. Det skete torsdag aften inden jul på Lundegårdskolen i Hjørring. Her blev de nye borgere, der har bestået deres danskuddannelse i december, fejret ved Sprogskolens dimission.

- Stort tillykke. Dansk er ikke et nemt sprog, og der er ikke mange mennesker i verden, der taler dansk. Derfor er alle jer, der kan tale dansk meget specielle. At I har kæmpet jer gennem sprogskolen er første skridt - og et vigtigt værktøj - for at få en god tilværelse og mange nye venner og bekendte i Hjørring og resten af Danmark. Det er en stor fordel at kunne tale sproget i det land, man opholder sig i og ønsker at blive en del af. I har vist viljen til at ville være med i vores fællesskab ved at tage det første vigtige skridt og lære vores sprog, sagde Henrik Jørgensen.

Han tilføjede, at udfordringen i Vendsyssel bliver ekstra stor, idet mange i landsdelen taler vendelbomål.

- Det er vi meget stolte af. Der er bare ikke mange, der forstår, hvad vi siger, når vi kommer udenfor landsdelen.

En milepæl er nået

- I har nået en milepæl. I har kæmpet og gjort en stor indsat for at kunne blive en del af vores fællesskab i Hjørring Kommune. Og jeg håber, at mange af jer bliver her og er med til at udvikle vores kommune, og at I vil deltage aktivt i vores fællesskab. Jo mere vi kan lære af hinanden og hinandens historie og kultur, des stærkere bliver fællesskabet.

Henrik Jørgensen tilføjede, at mange virksomheder har brug for de nye borgere.

- De kan sikre jer et selvstændigt liv og en god løn, der giver frihed til at leve sit eget liv. Vi har brug for mennesker, der gerne vil starte egne virksomheder, og vi har et system her, der kan hjælpe jer gennem de mange regler. Det er ikke svært - det er bare noget der skal læres, ligesom sproget.

Han opfordrede også de nye borgere til at tage del i foreningslivet og på den måde danne nye netværk.

En proces der aldrig stopper

Formand for Hjørring Kommunens Integrationsråd og byrådsmedlem Mehrsad Sadjadi konstaterede i sin tale, at integration er en livsvarig proces. En proces, der aldrig stopper.

- Integration drejer sig om tilpasning. Og sproget er et rigtig godt redskab - det er redskab til at komme videre og lære kulturen at kende. Sproget er en nøgle til at komme ind på arbejdspladser, i foreninger og sociale fællesskaber og danne sociale relationer. Sproget er broen mellem jer og det samfund I skal færdes i.

Det var fjerde gang Integrationsrådet inviterede til Hjørring Kommunes Integrationsdag.

Inden der blev uddelt beviser fra Sprogskolen, fortalte medlem af Integrationsrådet, Hagos Yemane, sin personlige beretning om, hvordan han kom til Danmark som flygtning fra Eritrea for få år siden til i dag, hvor han er i arbejde og er godt integreret i lokalsamfundet.

Og ingen fest uden godt til gane og mave - integrationsdagen ingen undtagelse. Både store og små festdeltagere hyggede sig omkring bordene, hvor de danske gloser blandede sig med en mangfoldighed af modersmål og grænseløse smil.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...